Onderwijs.
LEF maakt het onderwijs gratis, in navolging van Scandinavië. Onderwijs is een recht, geen privilege. We schelden alle studieschuld kwijt en investeren in kleinere klassen, een brede brugklas en maatwerk diploma’s. Als een investering zich ergens terugverdient, is het in de klas
1. Kwijtschelding studieschuld, rente op 0%
Een hele generatie begint met een achterstand aan hun leven door een stomme fout. LEF wil volledige kwijtschelding van alle studieschuld. Studiefinanciering wordt vervangen met een basisinkomen. Zo kan iedereen kiezen voor een opleiding of voor werk, zonder discriminatie.
2. Minder prestatiedruk, afschaffen bindend studieadvies
Het onderwijs draait te veel om cijfertjes, terwijl cijfers maar de halve waarheid vertellen. LEF schaft het bindend studieadvies (bsa) af. Als leerlingen te weinig studiepunten halen, heeft iedere onderwijsinstelling de verantwoordelijkheid om te vragen hoe het met de student gaat.
3. Gratis (biologische) schoolmaaltijden
Leren op een lege maag gaat niet. LEF wil dat er op iedere school een voedzaam ontbijt en een warme, gebalanceerde lunch wordt aangeboden. Dit verbetert de concentratie, het plezier om te leren, de smaakpapillen en zorgt voor burgers die later ook gezond eten.
4. Gratis onderwijs, afschaffing collegegeld
Onderwijs moet een publieke zaak zijn. De toegang moet niet afhangen van de grootte van je portemonnee. LEF wil dat opleidingen met elkaar concurreren op onderwijskwaliteit, niet op leerlingaantallen. We schrappen de drempel van collegegeld, de staat betaalt nu toch al 80%.
5. Onderwijs toegankelijk voor mensen met een handicap
LEF wil toegankelijkheid in de breedste zin. Van aangepaste gebouwen en opgeleid personeel tot plusklassen waar leerlingen met en zonder beperking elkaar leren kennen. Leerlingen met een handicap en hun ouders lopen nog tegen zoveel drempels aan om een geschikte school of kinderdagopvang te vinden. Dat aanbod kan en moet ruimer zijn.
6. Betere waardering van docentschap, in salaris en aanzien
LEF wil meer gedreven en gepassioneerde docenten voor de klas. Daarom geven we leraren meer zekerheid door tijdelijke contracten uit te bannen en in kleinere klassen te investeren. De status van docenten boosten we met een landelijke bedankdag voor leraren.
7. Leerbudget van €1000 voor iedere middelbare scholier
Scholen ontvangen nu grote sommen geld zonder dat ouders of leerlingen enige invloed hebben op het lesprogramma. Sinds het afschaffen van de verplichte ouderbijdrage missen veel leerlingen op scholen in achterstandswijken excursies. LEF wil een leerbudget van €1000 voor iedere scholier, dat kan worden ingezet voor leermiddelen (boek of laptop), bijzondere concepten (tweetalig onderwijs, sport- of cultuurklassen), en uitwisselingen. Zo kan iedereen deelnemen aan verrijkende ervaringen, zonder dat het een privilege is.
8. Maatwerkdiploma en meester-gezel-leerling-model
LEF is voor het stapelen van vaardigheden en specialisaties via een maatwerkdiploma. Leerlingen kunnen dankzij flexibele roosters vakken volgen en examen doen op verschillende niveaus, zonder dat ze vastzitten aan een leerrichting zoals VMBO, HAVO of VWO. Leerlingen raken hierdoor meer gemotiveerd en halen meer uit hun schooltijd. Rapporten en diploma’s zullen veel meer gaan zeggen over de talenten van iedere individuele leerling.
9. Kleinere klassen, minder lesuren
Finland toont aan dat minder lesuren leidt tot meer ontdekking, betere schoolprestaties en gelukkigere docenten. LEF wil kleinschaliger onderwijs met meer een-op-een-momenten met de docent. LEF wil kleine scholen openhouden en schaalvergroting tegengaan. Less = more.
10. Thuisonderwijs en zelfstandig leren makkelijker maken
Naar een drukke school gaan is voor veel kinderen geen pretje. Er moet meer ruimte komen voor thuisonderwijs en nieuwe leerconcepten waar niet het curriculum en hoge cijfers halen belangrijk zijn, maar het leren van levensvaardigheden en de interesses van de leerling zelf.
11. Brede brugklas en gelijke waardering leerrichtingen
LEF wil onderadvisering en segregatie tegengaan. Daarom zijn we voor de brede brugklas. We willen af van stigmatiserende woorden als ‘hoogopgeleid’, ‘laagopgeleid’, ‘opstromen’ en ‘afstromen’. Daardoor krijgen heel veel leerlingen al op jonge leeftijd het gevoel minder waard te zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook het woord praktisch en theoretisch opgeleid doet geen recht aan leerlingen. Bij heel veel beroepen komen zowel handen als hoofd kijken. LEF vindt iedereen die leert een held. Laten we ieders nieuwsgierigheid maximaal stimuleren.
12. Open kennisdeling in het onderwijs
LEF wil de macht van techbedrijven beperken door open broncodes te eisen. Als bedrijven hier niet aan voldoen, investeren we in alternatieven die de privacy van gebruikers wel beschermen. Studies die met belastinggeld worden gesubsidieerd, moeten gratis en zonder belemmeringen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen in het buitenland.
13. Transparantie over nevenfuncties en leerstoelen
LEF wil dat alle nevenfuncties van wetenschappers openbaar zijn. Echte kennisvergaring wordt namelijk gedreven door nieuwsgierigheid, niet door geld. We stoppen met leerstoelen die worden gefinancierd door corrupte, despotische en tirannieke regimes als die van China.
14. Gratis kinderopvang in buurt van onderwijsinstelling
Voorschool en kinderopvang helpen kinderen om sociaal- en taalvaardig te worden. LEF wil gratis kinderopvang, zodat mensen van alle leeftijdsgroepen en alle leeftijden hun kind deze kans kunnen bieden. Hierdoor kunnen jonge ouders ook naar school en een diploma halen.
Let op; dit punt is een extreem doordenkertje 🧠